Caroline – Oogarts

Op weg naar het onbekende. Hoewel ik al eerder op missies geweest ben, voelt het toch altijd terug als de eerste keer. Benieuwd naar het land, benieuwd naar de groep, de patiënten, …. ik vertrok met de nodige zenuwen. Mijn internationaal paspoort was gelukkig al in de handen van Dr Dewolf (gezien ik het daar eerder vergeten was op de voorbereidende vergadering, toch al één iets dat ik zeker bij had 🙂 )

Het moment dat we eindelijk de bus in zaten, kwam er een instant smile op mijn gezicht, het zou een goede missie worden, ik had een goed gevoel en meer dan terecht.

Na een lange vlucht kwamen we aan in Madagaskar, en na een zeer korte nacht mochten de gelukkigen, waaronder mezelf de tocht verder zetten met de ‘jeeps’ of eerder ‘rammelende busjes’. Een kort ritje van maar toch op zijn minst 12u, maar de sfeer zat er in en R-calm (middeltje tegen reisziekte) was aanwezig. Moe maar tevreden kwamen we aan bij een charmant hotelletje in de stad Fianarantsoa, onze eindbestemming.

Na een welverdiende nachtrust, gingen we op prospectie in ons hospitaal. Het zag er goed uit. We beschikten over 3 onderzoekslokalen, 1 voor Mia, waar de lensbereking gebeurde, 1 voor Ann, waar de brillen werden gemaakt en eentje voor Dirk en mezelf waar we consultaties konden uitvoeren en zo onze patiënten screenen voor operatie of helpen via een andere weg. Het operatiekwartier bestond uit een zaal met microscoop, een voorbereidende ruimte waar we de patiënten konden klaarleggen en een voorraadruimte. Na het uitladen en organiseren van al het materiaal, waaronder lenzen, instrumenten, ontsmettingsgerief, … hetgeen we meenamen uit België dankzij de steun van vele firma’s, vlogen we er met veel enthousiasme in.

In totaal opereerden we meer dan 40 patiënten en konden we meer dan 100 consultaties uitvoeren en 200 brillen meegeven. Goed gewerkt dus. Voor mij een topervaring, zeker om met Dirk samen te werken, waar ik als beginnend oogarts enorm veel van geleerd heb.

Uiteraard hoort er ook een kleine adempauze te zijn en zo trokken we het weekend naar Camp Catta en beklommen we de kameleonberg. Prachtige natuur, maki’s en veel plezier.

Kortom, wannneer gaan we terug????

Caroline Dauwe, oogarts, Madagascar, missie november 2016