Kaapverdië – Neurochirurgie – 2021

In september 2021 ging onze tweede neurochirurgische missie door in Kaapverdië in het Hospital Dr. Baptista de Sousa op Sao Vice.

Het was een warm (sic) weerzien met de locale medewerkers die blij waren dat we ondanks Covid de weg terug hadden gevonden naar dit Afrikaanse eiland. Sinds we in maart 2020 in onze eerste neurochirurgische missie hebben uitgevoerd en een logistieke upgrade van de operatietafels hebben georganiseerd zijn er 25 lumbale ingrepen gedaan door de locale artsen. Ze zijn dus duidelijk vooruit aan het gaan qua materiaal en capaciteiten!

Om de missies nog efficienter te maken gaan we de logistiek verder moeten verbeteren. Zo is het veel te warm werken met loden schorten aan. Ook het juiste materiaal ter plaatse krijgen is niet eenvoudig. Ondanks het feit dat door het weinige toerisme wegens Covid de criminaliteit en drugsgebruik is gestegen has ons team geen onveiligheidsgevoel. We werden dan ook zeer goed opgevangen door de locale overheden en ziekenhuis.

Deze missie kan als zeer succesvol worden opschreven, zoals ook kan worden gelezen in de getuigenis van Tito Rodrigues. Er wordt een nieuwe neurochirugische missie ingepland voor maart 2022.