Kaapverdië – Orthopedie 1 – 2022

In januari 2022 vertrok er een orthopedische missie naar Kaapverdië in het Hospital Dr. Baptista de Sousa op Sao Vice.

Na de aankomst zondag in de luchthaven kwam dokter Tito ons ophalen en zijn we direct naar het ziekenhuis gereden en hebben we in de operatiezaal alle materiaal uit de valiezen gehaald, gesorteerd en sets klaar gemaakt voor sterilisatie. Ze waren voorbereid op onze komst: er was personeel aanwezig voor sterilisatie. Een groot pluspunt want zo konden we de maandagmorgen direct starten.
Nanette en Nilton waren de 2 verpleegkundigen die vooral mee geholpen hebben en zeer geïnteresseerd waren. In de voormiddag bij de eerste prothese instrumenteerde ik (Nanette of Nilton stond mee steriel aan tafel) en gaf ik uitleg , in de namiddag mocht de locale verpleegkundige dan instrumenteren en dat lukte vrij snel. Ze willen echt leren: noteren alles, stellen veel vragen en denken mee na over de operatie. Dokter Tito heeft me ook al gezegd dat hij Nanette verantwoordelijk zal maken voor prothese chirurgie.

Het basis materiaal is aanwezig en daarmee kunnen ze zich behelpen. Alleen schorten en afdekdoeken zijn niet optimaal waardoor steriliteit-fouten kunnen gebeuren. Gelukkig hadden we veel materiaal mee. Al de overschot van draad, mesjes, verbanden, papieren afdekdoeken hebben we achtergelaten. Het was een geslaagde missie, omdat dit een vervolg zal hebben naar de toekomst voor prothesen en het verpleegkundig personeel bereid is aan te leren, mee te werken.