Carine – verpleegkundige

Deelname aan de missie Pangansinan, Filipijnen, 2020

Wie was er mee?

  • 2 MKA chirurgen: Benoit en Frank
  • 2 plastische chirurgen : Edward De Wolf en Fabrice Rogge
  • 3 anesthesisten : Peter, Christiaan en Patrick
  • 4 verpleegkundigen: Carine (instrumentiste), Josie, Anissa (instrumentiste) en Nathalie (vroedvrouw)
  • 1 kinesiste: Annick
  • 1 logistiek: Caroline

Vertrek via Bangkok naar Manila

Met 11 personen en 18 zware zakken materiaal, vertrokken we vanop Zaventem. Altijd spannend wanneer er gewogen wordt aan de check-in. Oef we hadden nog enkele kilo’s over. We mogen altijd voor missiedoeleinden wat meer kilo’s meedoen maar wisten jullie dat elke kg teveel 900 euro kost? Dat is dus altijd goed voorbereiden geblazen.

Na een very smooth vlucht naar Bangkok dan nog een klein vluchtje naar Manilla waarna een lange busrit van 6 uur volgde kwamen we eindelijk aan in een echt hospitaal. Dit heb ik nog niet veel meegemaakt op missie.
San Carlos Hospital in Pangansinan is echt mooi en goed uitgerust qua materiaal. We werden er ontvangen als koningen: zelfs een spandoek werd voorzien.

Operaties

Variërend van Cleft Lip (gespleten lip) naar cleft palate (gepleten verhemelte) en merkwaardig 2 gespleten neusjes en 2 gespleten monden. Contracturen van brandwonden en hoofd en hals aandoeningen.

Het hoogtepunt was onze vrije flap. Nog nooit eerder gezien in San Carlos hospital. Een constructor, papa van 6 kindjes die een electriciteitsdraad op zijn hoofd kreeg. Hij werd geëlectrocuteerd met als gevolg hoofhuid weg en blote schedel en hand verbrand toen hij probeerde de kabel weg te halen van zijn hoofd. We namen een stuk van zijn arm met bloedvaten en zenuwen en plaatsten dit op zijn hoofd dan namen we een stukje huid alleen van zijn bil om op zijn arm te plaatsen om dit te dichten. Man stelt het supergoed en is gered van de dood. Wat een voldoening geeft dit voor ons als je de familie ziet stralen van geluk.

Ongelofelijke professionaliteit in ons team en schitterend teamwork. Zo konden we vlot hele grote en kleinere operaties doen. Zo’n 75 patienten groot en klein werden geopereerd. Dit geeft ons de moed en de voldoening om elk jaar opnieuw te vertrekken. De dankbaarheid van de mensen en hun families is onbeschrijfelijk en onbetaalbaar

Verblijf

Dit jaar, nog nooit gebeurd op missie, sliepen we in een hotelleke. We sliepen goed op een bedje met matras en een douchke met warm water. Dit alles is geen overbodige luxe als je weet dat we 12uren per dag operereerden en moe met de bus (20’ rit) terugkeerden naar ons hotelleke. Well done Caroline om ons een goede nachtrust te geven door ons een superhotelleke te regelen.

Bezoek van de Belgische Ambassadeur

De Belgische Ambassadeur heeft ons komen bezoeken in San Carlos. Als je weet dat het 6 uur in de auto heen rijden is en nog eens 6 uur om terug te gaan hebben we dat extra gewaardeerd!

Een weerzien na 20 jaar

Op een avond gingen we in een locale bar, met een lifeband, iets eten. Plotseling sprong er een man op het podium en uitte voor gans de bar zijn dankbaarheid naar Frank, die hij out of the blue herkende van een missie die 20 jaar geleden was doorgegaan. Frank had zijn dochterrje geopereerd van een gespleten verhemelte en ze ziet er nu super uit. Hij zong zelfs een liedje ter ere van ons team voor gans de bar.

These are the moments that fill our hearts and these are the reasons why we are so dedicated to go and help each year

Filipijnen

De Filipijnen is een land is van extremen. Manilla is heel arm en druk. De huizen staan erop elkaar geplakt en zijn in elkaar gezet met metalen platen.

We een uitstap deden op zondag naar de 100 Islands waar er eigenlijk 134 eilandjes waren en dat dit wondermooi is.

De Filipijnen zijn enorm Katholiek. Er is een groot Jesus beeld zoals in Rio en de kindjes hebben kruisjes aan als ze naar de operatiezaal komen.

Verplaatsingen gebeuren via tricycles en je kan er ongeloofelijke streetfood eten.

Dank aan onze onuitputtelijke sponsors om dit allemaal mogelijk te maken

Together as a team we did it in 2020 in Pangansinan, dankzij jullie gulle giften. Ook superdank aan mijn ongeloofelijke buddies voor deze onvergeetelijke editie 2020