Kaapverdië – 2019

In oktober 2019 is er voor het eerste een korte, verkennende missie uitgevoerd in Kaapverdië. Onder leiding van de heer Carlos Alberto Lopes de Abreu (Consul van Cabo Verde) gingen Dr. Frank De Wolf (MKA chirurg), Veerle Hendrickx (tandarts), Véronique Lenaerts (oogartse) en Tom Vandekerckhove (neurochirurg) ter plaatse kijken of er in de toekomst missies kunnen doorgaan op dit eiland.

Dankzij de zeer goede contacten ter plaatse bij ziekenhuizen, locale verenigingen en authoriteiten werd bevestigd dat er nood is voor een ondersteuning in een aantal specifieken patologieën zoals orthopedie, neurochirurgie, vasculaire chirurgie, oftalmologie en ORL. De andere disciplines zijn ter plaatse reeds goed uitgebouwd. HELP vzw gaat nooit in competitie met de locale gezondheidszorg. We gaan op deze locatie dan ook geen activiteiten ontplooien met onze tandartsen en opticiens.

Specifiek voor deze locatie is dat de operatietafels in zeer slechte toestand zijn. We gaan uitzoeken hoe we hier structureel kunnen helpen.

We gaan op deze locatie ook extra aandacht besteden aan de opleiding van de locale artsen voor meer complexe neurochirurgie (rugchirurgie) en orthopedie (heupen) operaties. Deze zware behandelingen kunnen op dit moment niet ter plaatse worden uitgevoerd. De patiënten moeten nu naar Portugal of Brazilië worden gevlogen samen met een begeleidend familielid. Als de operaties in Kaapverdië zelf kunnen uitgevoerd worden kan het vrijgekomen geld worden gebruikt om degelijk materiaal & proteses aan te kopen en deze gratis ter beschikking te stellen van de patiënten.