Kaap Verdië – 2020

In april 2020 gaat onze eerste echte missie door in Kaap Verdië. De operaties gaan door in het Hospital Dr. Baptista de Sousa op Sao Vice.

De patologieën zijn orthopedie, neurochirurgie, vasculaire chirurgie, oftalmologie en ORL.

Specifiek voor deze missie is een belangrijk deel infrastructuur. De operatietafels zijn in zeer slechte toestand. De Volkskliniek in Gent sluit in april en de 4 operatietafels die daar weg moeten kunnen dienst doen in Kaapverdië. We gaan deze ontmantelen, verschepen en opnieuw installeren ter plaatse. Deze uitdagende logistieke taak gaat worden georganiseerd in nauwe samenspraak met de consul van Kaap Verdië in België en wordt begeleid door onze logistieke medewerkers.

We gaan op deze locatie ook extra aandacht besteden aan de opleiding van de locale artsen voor meer complexe neurochirurgie (rugchirurgie) en orthopedie (heupen) operaties. Deze zware behandelingen kunnen op dit moment niet ter plaatse worden uitgevoerd. De patiënten moeten nu naar Portugal of Brazilië worden gevlogen samen met een begeleidend familielid. Als de operaties in Kaap Verdië zelf kunnen uitgevoerd worden kan het vrijgekomen geld worden gebruikt om degelijk materiaal & proteses aan te kopen en deze gratis ter beschikking te stellen van de patiënten.